De Telegraaf, 13 Jun 2015 Europese Spelen, Baku - Azerbeidzjan

16 juni, 2015

EXTRA: Wedstrijdprogramma met mogelijke Nederlandse deelname. Let op: genoemde tijden zijn Nederlandse tijden. In Baku is het drie uur later. Wijzigingen voorbehouden. Het volledige programma staat op Baku2015.com

Dag 5 in Baku: woensdag 17 juni

15.15 uur: Trampolinespringen, vrouwen, kwalificatie
Kirsten Boersma

Dag 9 in Baku: zondag 21 juni

07.00 uur: Trampolinespringen, vrouwen, FINALE
evt. Kirsten Boersma

 

De Telegraaf, 13 Jun 2015 Europese Spelen, Baku - Azerbeidzjan

De meningen zijn verdeeld over het nieuwe fenomeen ’Europese Spelen’, maar over één aspect is geen discussie meer mogelijk. Het sportfestijn in het rijke Baku is wat allure betreft absoluut van olympisch niveau. Een magische openingsceremonie vormde de opmaat voor twee weken topsport op de mooiste podia.


Net zoals de grote droom in Azerbeidzjan is het binnenhalen van de echte Olympische Spelen...

Net buiten Baku pompen lange rijen ‘jaknikkers’ olie naar boven. Dankzij dit ’zwartte goud’ is de overheid en een klein deel van de bevolking schatrijk. Miljarden konden worden besteed aan een nieuw vliegveld, goede infrastructuur en twintig fonkelende sportaccommodaties. De gerenoveerde binnenstad ligt er fraai en brandschoon bij, terwijl ruim zesduizend sporters popelen om in actie te komen.

Mensenrechtenorganisaties vinden het niet gepast dat deze republiek in het uiterste oosten van het continent zo veel geld uitgeeft voor een sportfestijn. Dit vooral met de bedoeling het imago op te poetsen. Er wordt op gewezen dat het in Azerbeidzjan slecht is gesteld met de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting. Dat blijkt ook uit het feit dat vertegenwoordigers van Amnesty International geen persbijeenkomst mochten beleggen in Baku en een kritische journalist van de Britse krant The Guardian geen visum kreeg.

Maar de organisatie van de Europese Spelen wijst er graag op dat er juist dankzij dit evenement veel aandacht is voor de mensenrechten in dit land en dat de bevolking intensief bij de sport wordt betrokken. Bovendien is het ’prachtig nieuws’ dat er in Baku ook sporters uit Armenië, de aartsvijand van Azerbeidzjan, van de partij zijn. Toen de kleine delegatie gisteravond het stadion binnen marcheerde, was een mengeling te horen van boegeroep en gejuich. Verder is ook de aanwezigheid van de Israëlische ploeg in dit overwegend islamitische land koren op de molen van hen die zeker weten dat sport verbroedert.

Tijdens ceremonie in het ultramoderne stadion (van zo’n 600 miljoen euro) wandelde maar een kleine Nederlandse delegatie mee. Achter de met de vlag zwaaien­de Reshmie Oogink (teakwondo) liepen slechts tien collega’s en een handvol begeleiders. Veel van de 119 Hollandse sporters zijn nog niet in Baku en diegenen die vandaag al in actie komen, moesten rust houden.

De 68.000 gelukkigen op de tribune genoten van het spektakel dat door de Griek Dimitris Papaioannou werd geregisseerd, zoals hij dat ook deed bij de opening van de Olympische Spelen in Athene. De meeste van de tweeduizend deelnemers aan de show waren Azeri, maar er werkten ook artiesten uit zeventien andere landen mee. Meer dan 600 keer werd gerepeteerd en dat resulteerde in een vlekkeloze uitvoering.

Een van de hoogtepunten was een optreden van niemand minder dan Lady Gaga, die, gezeten achter de piano, ’Imagine’ van John Lennon vertolkte.

Kritiek op de ’geldsmijterij’ of niet; Azerbeidzjan zal er alles aan doen om de Europese Spelen de komende weken perfect te laten verlopen. Net zoals de eerste Grand Prix de Formule 1 (2016), de Spelen voor islamitische landen (2017) en de voetbalwedstrijden tijdens het EK van 2020.

De grote droom van de machthebbers is de organisatie van de Olympische Spelen. Ze hebben het geprobeerd bij de bidprocedures voor 2016 en 2020, maar lijken niet van plan de handdoek in de ring te gooien. En ze weten zeker dat succesvolle Europese Spelen de kans op het binnenhalen van ’de echte Spelen’ zal vergroten.

1 reacties op "De Telegraaf, 13 Jun 2015 Europese Spelen, Baku - Azerbeidzjan"

Door EdwardsnoG op 21 August 15 om 23:22

Carbamazepine has fairly high levels in breastmilk and nursed babies have lotion levels that are quantifiable, yet usually here the anticonvulsant restorative range. A lot of cheap zithromax little ones have actually had no negative reactions, but sedation, inadequate drawing, drawback reactions and 3 instances of hepatic dysfunction have actually been reported.

Plaats uw reactie